Eriyen buzul tehlikesi! Milyonlarca insanı tehdit ediyor

Uluslararası Buzulların Korunması Yılı Resmen Başlatıldı!

Örgütten yapılan yazılı açıklamaya göre, Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) ile Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), bugün “Uluslararası Buzulların Korunması Yılı” girişimini resmi olarak başlattı. Bu yıl boyunca dünya genelinde 2 milyardan fazla insana tatlı su sağlayan buzulların korunmasına odaklanılacak.

Çeşitli etkinlikler düzenlenerek buzulların iklim sistemi ve hidrolojik döngüdeki rolü hakkında farkındalığın artırılması hedeflenirken, hızla eriyen buzulların yarattığı zorluklar da ele alınacak.

Global tatlı suyun yüzde 70’ini depolayan 275 binden fazla buzulun iklim değişikliği nedeniyle hızla erimekte olduğuna dikkat çekilen açıklamada, bu kaynakların korunmasının çevresel sürdürebilirliğin yanı sıra ekonomik istikrarı ve kültürel hizmetleri de etkilediği belirtildi.

UNESCO ve WMO’nun, “Buzulların Korunması Uluslararası Yılı” kapsamında 75’ten fazla uluslararası kuruluş ve 35 ülkenin desteklediği çabaları koordine edeceği ifade edilirken, gençlerin koruma çabalarına dahil edilmesi ve iklim eyleminin güçlendirilmesine öncelik verileceği vurgulandı.

Öte yandan, Buzulların Korunması Uluslararası Yılı’na ilişkin tanıtım etkinliğinin WMO’nun genel merkezinde gerçekleştirildiği bildirildi.

Bilim İnsanları, Dünyanın Manyetik Kutbunun Değişen Konumunu Güncelledi!

CNN’e konuşan bilim insanları, Dünya’nın manyetik alanına göre belirlenen konumların sabit olmadığını ve manyetik kutbun sürekli yer değiştirdiğini belirtti. Manyetik kutbun yeni konumunun belirlenmesinin, hava yolları ve ordular başta olmak üzere birçok sektörü etkilediği ortaya çıktı.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresinde kıdemli bir araştırma bilimcisi olan Dr. Arnaud Chulliat, bilim insanlarının, manyetik kuzeyin öngörülen konumunun doğruluğunu teyit ettiğini açıklarken, manyetik kutbun hızlı bir biçimde kaymasıyla ilgili bilinmeyen nedenler bulunduğunu belirtti.

Manyetik kutup kaymasının tespiti ve etkileri konusunda bilim insanları, modern teknoloji döneminde yaşanan bu olayın ender görüldüğünü vurgulayarak, küresel konumlandırma sistemlerinin Dünya Manyetik Modeli (WMM) ile manyetik kuzeyi bulduğunu ifade etti.

İngiliz Jeolojik Araştırma Merkezi ve NOAA tarafından geliştirilen WMM, manyetik kuzeyin tahmin edilen konumunu not alırken, geçmiş verilere dayanarak gelecekteki kaymayı öngörmeye çalışıyor. Manyetik kuzey kutbunun yıllar içindeki ilerleyişi, bilim insanları tarafından titizlikle takip ediliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir