Alaattin Aktaş: Son 30 yılda en çok hangi yatırım aracı getiri sağladı?

Yatırım Aracı Değerlendirmesi: Külçe Altın Son 30 Yılda En Çok Getiri Sağlayan Yatırım Aracı

Ekonomi yazarı Alaattin Aktaş, yatırım araçlarının 30 yıllık getirilerine dikkat çekerek, bu süre içinde en çok getiri sağlayan yatırım aracının külçe altın olduğunu belirtti.

Aktaş, altının 1997 yılından bu yılın haziran ayına kadar reel olarak yüzde 546 oranında değer kazandığını vurguladı. Yaptığı hesaplamalara göre, 1996 yılında külçe altına yapılan 100 TL’lik yatırımın, bu haziranda reel olarak 446 TL kazandırdığını açıkladı.

BİST’in yüzde 67’lik getiri ile ikinci sırada yer aldığını belirten Aktaş, hisse senetleriyle yapılan yatırımların da yüksek kazançlar sağlayabileceğini ancak endeks bazında ortalamanın bu düzeyde olduğunu ifade etti.

Aktaş, son 30 yılda altın ve BİST dışında kazanç sağlayan başka bir finansal aracın bulunmadığını dile getirdi. Mevduatın yalnızca yüzde 5 getiri sağladığını belirten yazar, dövizin uzun dönemde enflasyonun üstünde getiri sağladığı algısının ise sayılarla örtüşmediğini vurguladı.

Uzun dönemde reel olarak doların yüzde 37, euro’nun ise yüzde 45 oranında değer kaybettiğini belirten Aktaş, “2002’den önce euro mu vardı?” sorusuna da açıklık getirerek, hesaplamaların 2002’den önce Alman Markı üzerinden yapıldığını, sonrasında ise euro üzerinden devam ettiğini belirtti.

Yazının tamamını okumak için: Buraya tıklayın.

Related Posts

POS cihazında yeni dönem! Başkasına ait cihazı kullananlara kötü haber

Gelir İdaresi Başkanlığı, kayıt dışılığı önlemek için harekete geçti. Yeni düzenlemeyle perakende satış yapan mükellefler, yalnızca kendi adlarına tanımlı POS cihazlarını kullanabilecek.

Küresel sistemde dolarsızlaşma hız kazanıyor

ABD’nin ticaret ve gümrük politikaları, doların küresel rezerv para konumunu zayıflatırken, dolarsızlaşma ivme kazanıyor ve küresel döviz sistemine ilişkin yeni bir düzen arayışı belirgin hale geliyor.

Horoz karası üzümünde kara yıl

Musabeyli ilçesine bağlı Kayapınar Köyü Muhtarı Ramazan Ercan, her yıl yaklaşık 5 bin ton olan horoz karası üzümü rekoltesinin bu yıl bin tona kadar düşmesinin beklendiğini belirtti. Muhtar Ercan, “Gerek don, gerekse aşırı sıcaklık ve kuraklık …

Almanya’da şirket iflasları ikinci çeyrekte 2005’ten beri en yüksek seviyeye ulaştı

Almanya’daki Halle Ekonomik Araştırma Enstitüsü (IWH), ülkede iflas eden şirket sayısının 2025’in ikinci çeyreğinde 2005’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını bildirdi.

Bakan Şimşek, Londra’da yatırımcılarla bir araya geldi: Kırgınlıklar azaldı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Londra’da bir araya geldiği yatırımcılara kur korumalı mevduattan çıkış sürecinin büyük ölçüde tamamlandığını ifade ederek, “Mayıs ayı başından itibaren artış gösteren rezervlerle birlikte rezerv yeterliliği sağlanmış ve Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azalmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin bir ili ‘Turizm Başkenti’ seçildi!

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türk Devletleri Teşkilatı Turizm Bakanları 10. Toplantısı’nda alınan ortak kararla Ankara’nın 2026 yılı için “Türk Dünyası Turizm Başkenti” ilan edildiğini duyurdu. Bakan Ersoy, sosyal medya hesabı üzerinden …