Bilim insanlarının yeni keşfi: Hala çok güzel kokuyorlar

Dokuz mumyayı inceleyen araştırmacılar, kokularının yoğunluğunda bazı farklılıklar olsa da hepsinin “odunsu”, “baharatlı” ve “tatlı” olarak tanımlanabileceğini buldular.

Kokunun kimyasal bileşiminin yeniden yaratılmasının, başkalarının mumyanın kokusunu deneyimlemesini sağlayacağını ve içindeki bedenlerin çürümeye başladığının belirlenmesine yardımcı olacağını söylüyorlar.

Araştırmacılardan Cecilia Bembibre, BBC Radio 4’ün Today programına yaptığı açıklamada, “Mumyalanmış bedenleri koklama deneyimimizi paylaşmak istiyoruz, bu nedenle Kahire’deki Mısır Müzesi’nde sunulacak kokuyu yeniden oluşturuyoruz” dedi.

Mumyalama işlemi sırasında, eski Mısırlılar ruhun öbür dünyaya geçişine hazırlanmasının önemli bir parçası olarak bedeni hoş kokularla çevrelerdi. Bu nedenle mumyalama işlemi sırasında firavunlar ve soylular yağ, mum ve merhemlerle süslenirdi.

“Filmlerde ve kitaplarda mumyalanmış cesetleri koklayanların başına korkunç şeyler gelir. Bunların hoşluğuna şaşırdık,” dedi Dr. Bembibre.

Perşembe günü Amerikan Kimya Derneği Dergisi’nde yayımlanan akademik çalışmanın yazarları, mumyanın içine müdahale etmeden lahitin içindeki kokuyu çıkarmak zorundaydı.

Araştırmacılar, fiziksel numuneler almadan kokuyu ölçebilmek için küçük bir tüp yerleştirdiler. Müzenin kokularını duyan ziyaretçiler, Antik Mısır’ı ve mumyalama sürecini bambaşka bir gözle deneyimleyebilecekler.

Cambridge Üniversitesi’nde İngiliz edebiyatı öğretim görevlisi olan ve doktora tezini koku siyaseti üzerine yazan Ally Louks, bunu tarihi iletmenin “gerçekten yenilikçi” bir yolu olarak tanımladı.

BBC’ye verdiği demeçte, “Burnunuzu tutmak güçlü bir duygusal ve fiziksel tepkiye neden olur. Kokuların sosyal, dini ve kişisel uygulamalar için anahtar olduğunu biliyoruz.” dedi.

Araştırma ekibinin bir diğer üyesi Matija Strlič ise Associated Press’e yaptığı açıklamada, kokuların mumyanın hangi sosyal sınıfa ait olduğunu bile tahmin edebileceğini söyledi.

“Bu yaklaşımın diğer müze koleksiyonları için de büyük ilgi görme potansiyeline sahip olduğuna inanıyoruz” dedi.

Bu keşif, müze ziyaretçilerine mumyalara dair yeni bir duyusal bakış açısı sağlamanın yanı sıra mumya koruyucuları için de potansiyel bir atılım anlamına geliyor.

Araştırmacılar, lahitin içindeki farklı kokuları ayırmak için gaz kromatografisi adı verilen bir teknik kullandılar. Bu kokular birleşerek lahitin kokusunu oluşturdu.

Mumyalama işleminde kullanılan hayvansal yağların parçalanmasıyla ilişkili kokular bulundu; bu, cesedin çürümeye başladığı anlamına gelebilir.

Araştırma raporunda, bu keşiflerin mumyaların korunmasına “pratik müdahalelerde” bulunmayı, bedenlerin en iyi şekilde nasıl saklanıp sarılacağının belirlenmesini mümkün kılacağı belirtiliyor.

“Bu, koleksiyonun bakımını üstlenen koruyucular için faydalıdır çünkü bu sayede koleksiyonun gelecek nesillere ulaşmasını sağlayabiliriz” dedi Dr. Bembibre.

Related Posts

İsrail ile savaş devam ederken Kuveyt ve Umman’dan dikkat çeken İran kararı

Kuveyt, devam eden İsrail saldırıları nedeniyle İran’dan tahliye edilen vatandaşlarının ilk grubunun ülkeye ulaştığını duyururken Umman da vatandaşlarının tahliyesinin 5. aşamasının tamamlandığını bildirdi.

Yüzden fazla ABD uçağı İran için geldi, Arakçi’dan sert yanıt geldi: ‘ABD üslerini vururuz’

İran, ABD’nin İsrail’e askeri destek vermesi halinde Orta Doğu’daki Amerikan hedeflerine saldıracaklarını açıkladı. Bölgeye Amerikan savaş uçakları ve nükleer kapasiteli bombardıman uçakları sevk edilirken, Putin ise 3. Dünya Savaşı riskinin arttığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Paşinyan’la görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan görüştü.

Netanyahu: ABD bize çok yardımcı oluyor

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran tarafından vurulan ve zarar gören Beerşeva’daki Soroka Tıp Merkezi’ne yaptığı ziyarette, ABD’nin İsrail’e verdiği desteğin çok büyük olduğunu söyledi.

Anayasaya ‘serbest zamanlı’ hazırlık

AK Parti’nin oluşturduğu 11 kişilik Anayasa Komisyonu önceki gün ikinci kez buluştu. Heyet komisyonun üçüncü toplantısına kadar ‘serbest zamanlı çalışma’ kararı aldı. Bu arada üyeler bireysel hazırlık yapacak.

Yıkılan binanın altında kalan iş makinesi operatörü toprağa verildi

Kahramanmaraş’ta iş makinesiyle yıkım yaptığı sırada çöken binanın altında kalarak hayatını kaybeden operatör Ömürcan Akyürek (24), memleketi Ordu’da toprağa verildi.