Kayseri fındığının DNA’sı ortaya çıkarıldı: Avrupa’dan getirildiği düşünülüyordu ama…

Anadolu’nun ilk yazılı tabletlerinin bulunduğu Kültepe Kaniş Karum Ören Yeri’nde 10 yıl önce yapılan arkeolojik kazılarda Asurluların 4 bin yıl önce tükettiği fındık kabuğu bulundu. Bunun üzerine, Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden öğretim üyesi Doç. Dr. Kahraman Gürcan, şehirdeki fındık ağaçlarının DNA yapısını ortaya çıkarmaya karar verdi.

Üniversitedeki Genom ve Kök Hücre Merkezi’nde çalışmalar yapan Gürcan, Kayseri’de fındık ağaçlarından aldığı numunelerle, Karadeniz ve Avrupa’nın birçok ülkesinden aldığı fındıkların DNA yapısını karşılaştırdı. Gürcan’ın yaptığı çalışma sonrası, şehirde yetişen fındık ağaçlarının DNA yapısının, ne Karadeniz ne de Avrupa tipi fındık türlerine benzediği, tamamen Kayseri’ye özgü bir tür olduğu ortaya çıktı.

Doç. Dr. Kahraman Gürcan, “Erkilet, Hacılar, Hisarcık, Talas ve Kayseri’nin eski mahallerinde çok fazla fındık ağacı var. Aynı zamanda küçük orman şeklinde doğal fındık ağaçları da var. Kayseri’nin eski taş mahallelerinde de çok fazla fındık ağacı var. Kimi aileler bu bahçelerden elde edilen fındıkların kışın kendilerine yettiğini söylüyor” ifadelerini kullandı.

“AVRUPA’DAN GETİRİLDİĞİNİ DÜŞÜNMÜŞTÜM”

Doç. Dr. Kahraman Gürcan, “Araştırmalarımda Kayseri fındığının zuluflarının kısa, yani bir nevi Avrupa tipi bir fındık gibi durduğunu gördüm. Karadeniz fındıkları gibi değil. İlk başlarda bu fındıkların Kayseri’ye Avrupa’dan getirildiğini düşünmüştüm. İtalya, Yunanistan ve İspanya’dan bu fındıkların Kayseri’ye getirilmiş olabileceğini düşündüm. Fakat, DNA çalışmaları yaptığımızda bu fındıkların özgün olduğu, dünyadaki hiçbir fındığa DNA seviyesinde benzemediğini ve tamamen Kayseri’ye has bir fındık olduğu ortaya çıktı. Bu fındık ekonomik getirisi olarak düşünülürse genetik olarak Kayseri’ye has bir fındık çeşidi olarak coğrafi işaret alınarak tescillenebilir” dedi.

Kayseri’de fındıkların soğuğa dayanıklı olduğunu da belirten Gürcan, “Kayseri fındığı soğuklara dayanıklı olması, meyve iriliği ve yağ oranı açısından da Karadeniz fındığına destek olabilecek iyi bir genetik kaynak. Fiziki yapısı nedeniyle Avrupalıların sevdiği bir fındık türü. Fındıkları iri, dalından kolay kopuyor. En önemli özelliği ise soğuklara dayanıklı olması. Kayseri gibi bin metrenin üzerinde olan rakımda dahi yetişebiliyor” diye konuştu. (DHA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir