TikTok’un migren tavsiyesi kola ve patates kızartması işe yarıyor mu?

Migrenle Başa Çıkma Yolları ve “McMigren Menüsü” Yöntemi

Migreni kontrol altına almaya yönelik ilaçlar bulunmaktadır ancak kesin bir tedavi henüz mevcut değildir. İlaçlar genellikle etkili olsa da herkes için aynı sonuçları doğurmayabilir. Migren hastaları için kolay bir çözüm bulmak genellikle zor olabilmektedir.

Bazı hastalar, yoğun migren ağrısını hafifletmek için farklı yöntemlere başvurmaktadırlar: Kimileri yüzlerinde saç kurutma makinesi tutarken kimileri başlarına buz torbası koyarak veya sıcak banyo yaparak ağrıyla baş etmeye çalışmaktadırlar.

Son günlerde sosyal medyada yayılan ve etkili olduğu iddia edilen yeni bir yöntem de dikkat çekmektedir.

“McMigren Menüsü” adı verilen bu yöntemde, migren atağını hafiflettiği söylenen normal kola ve tuzlu patates kızartması tüketen yüzlerce migren hastası, TikTok platformunda görülmektedir.

Fakat, bu iddiaların bilimsel bir temeli var mı? Bu tür gıdalar vücudumuzda ne gibi etkilere yol açıyor?

İngiltere’nin Oxfordshire bölgesinde yaşayan Nick Cook, migren atağı geldiğinde yanında “bir cüzdan dolusu ilaç” bulundurduğunu belirtmektedir. Ağrıyı hafifletmek için her türlü yolu denemeye hazır olduğunu aktaran Nick, şunları söylemektedir:

“Bu hastalıkla yaşamak zorundaysanız ve haftada beş gün çalışıyorsanız, her tür çareyi denemek durumunda kalıyorsunuz.”

Nick, atağın geldiğinde gözlerindeki ağrının, gözlerinin sökülüyormuş gibi hissettirdiğini dile getirmektedir. Kola içerisinde bulunan kafein ve şekerin ağrıyı hafifletebileceğini belirtmektedir:

“Atağın geleceğini önceden hissedebilirsem, bazen işe yarayabiliyor. Belirtileri fark ettiğimde atağın geleceğini anlayabiliyorum.”

Nick, kola içmenin günlük ilaçlarının yerini alamayacağını vurgularken, bazen migreni idare etmeye yardımcı olabileceğini ifade etmektedir.

Kronik migren ağrıları yaşayan 27 yaşındaki Kayleigh Webster ise patates kızartmasındaki tuzun, migren atağını yavaşlatabileceğini belirtmektedir.

Tedavi etmenin yanı sıra birçok farklı ilaç kombinasyonunu, ayaklarını sıcak suya sokmayı, başının arkasına soğuk kompres uygulamayı, akupunkturu denemiş olmasına rağmen hiçbiri etkili olamamıştır.

Medikal Botox, migren ağrısını hafifleten tedaviler arasında yer almaktadır. Baş, yüz ve boyun bölgelerine uygulanan bir dizi enjeksiyonla migrene iyi geldiği düşünülmektedir.

Migren atağı, tipik baş ağrılarından farklı olarak günlerce sürebilir ve genellikle parasetamol gibi ağrı kesicilerle tedavi edilebilir.

Migren, baş ağrısına, boyun ağrısına, uyuşukluğa, görüş bozukluğuna ve hatta konuşma veya hareket yeteneğine olumsuz etkide bulunabilir.

M.Ö. 3000 yılına kadar giden kanıtlar, antik Mısırlıların bile migren sorunu yaşadığını göstermektedir. Ancak bu rahatsızlığın tam olarak neden kaynaklandığı hala bilinmemektedir.

Uzmanlar, migrenin nedeninin ve hangi faktörlerin iyileşmeye yardımcı olabileceğinin henüz yeterince bilinmediğini belirtmektedir.

Migren Vakfı’ndan Aile Hekimi Dr. Kay Kennis, “McMigren Menüsü”nde migren atağını hafifletebilecek unsurların bulunduğunu ancak bunun sadece McDonald’s ürünlerine özgü olmadığını vurgulamaktadır:

“Koladaki kafein, sinirleri harekete geçirebilir ve sinir aktivitesini etkileyebilir. Kimileri için sinir aktivasyonunun yararlı olduğu bilinmektedir. “İnsanların migren ağrıları için kullandıkları ağrı kesicilerin bazılarında kafein bulunmaktadır ve bazı hastalar için etkili olabilmektedir. Ancak bu etkinin tam olarak neden kaynaklandığı hala net değildir.”

Migren uzmanı Dr. Kay Kennis, kafeinli ve gazlı içecekler gibi kola gibi gıdaların, migren atağını yönetmek için düzenli olarak kullanılabilecek bir çözüm olmadığını ifade etmektedir.

Dr. Kennis, “Fazla miktarda kafein aynı zamanda tetikleyici olabilir ve uzun vadede durumu kötüleştirebilir” demektedir. Patates kızartmasındaki tuz gibi unsurların sinir aktivitesini etkileyebileceğini belirtirken, tuzun migren üzerindeki etkilerinin henüz araştırılmadığını dile getirmektedir.

Bununla birlikte, aşırı işlenmiş fast food gıdaların sağlıklı bir beslenme programında yeri olmadığını ve yüksek miktarda tiramin içerdiğini belirtmektedir Dr. Kennis.

Tiramin, birçok gıdada bulunan doğal bir madde olup ciddi migren atağını tetikleyebilmektedir.

Nörolog Profesör Peter Goadsby, migrenle mücadele için uzun süredir yeterli bütçenin ayrılmadığını, ancak son zamanlarda yapılan çalışmaların olumlu sonuçlar verdiğini ifade etmektedir.

Goadsby’in son araştırması, bir grup ağrı reseptörünü bloke edebilen ve ağrı başlamadan önce bu süreci durdurabilen “gepant” adlı ilaç türünün migren atağını önlemede etkili olabileceğini göstermiştir.

Goadsby, yaşam tarzındaki değişikliklerin de önemli sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekmektedir. Temelinde “Beyninize dikkat edin” diyen Goadsby, şunları belirtmektedir:

“Düzen önemlidir. İniş ve çıkışlardan kaçının. Eğer uyarı işaretlerini hissediyorsanız, yani esneme, uykusuzluk, ruh hali dalgalanmaları, sık sık idrara çıkma ihtiyacı veya tuz – şeker isteği… O zaman bedeninizin sinyallerini dinleyin.

“Bedensel sinyallere kulak verin, ancak TikTok’un yanıltıcı bilgilerine aldırmayın. Bu konuda tavsiyem budur.”

Nick de benzer bir şekilde hareket etmektedir. Arada kola içip, tuzlu patates kızartması yemektedir. Yaşamının büyük bir kısmını migreninin idaresine adayan Nick, şunları aktarmaktadır:

“Alkol kullanmıyorum, hatta güneşli havada bile güneş gözlüğü takıyorum. Kendimi zorlamıyorum. Ben ve partnerim, dışarı çıktığımızda yanımıza almak zorunda olduğumuz eşyalarımızın yarısını migrenle başa çıkmak için hazırlarız.”

Nick, geçtiğimiz günlerde bir bekarlığa veda partisinde kendi ve arkadaşları arasındaki farkı fark etmiştir:

“Gece boyunca eğlenip içki içen insanlar olurken, ben kendi yastığımla, elma, muz ve birçok atıştırmalık ile erken yattım. Aç kalmak migrenimi tetikleyebilir. Gece yarısında uyumama rağmen arkadaşlarım bana destek oluyor ve bunda herhangi bir problem görmüyorlar. Hayatımı bu şekilde sürdürmem gerekiyor.”

Related Posts

Henüz yola çıkmadan binlerce sipariş aldı: Çinli marka Türkiye’ye giriyor

Son dönemde Türkiye pazarına giren Çin menşeli otomobil markalarına bir yenisi daha ekleniyor. Dongfeng Motor çatısı altında üretilen Forthing markasının ilk teslimatlarının ağustos ayı sonunda başlaması bekleniyor. Henüz satışa sunulmadan 3 bin 487 adetlik ön sipariş alması, markaya yönelik ilginin yüksek olduğunu gösteriyor.

Engelliler için devrim niteliğinde bir gelişme

Oturduğunuz yerden, klavyeye dahi dokunmadan yazı yazabildiğinizi düşünün. İşte geliştirilen bu robotik el, düşünce gücüyle hareket ettirilebiliyor. Carnegie Mellon Üniversitesi’nden gelen son gelişme engelli bireyler için yeni bir umut ışığı olabilir.

Kırklareli’nde Gençler Türkiye Muaythai Şampiyonası devam ediyor

Türkiye Muaythai Federasyonu tarafından düzenlenen Hayrullah Camadan Gençler Türkiye Şampiyonası sürüyor.

Artık telefonlarınız Wİ-Fİ’ye bağlanmayacak: 100 kat daha hızlısı icat edildi

Bilim insanları Wİ-Fİ teknolojisine tarihe gömecek yeni uygulamayı geliştirdi. Li-Fi adında yeni teknoloji Wİ-Fİ’ye göre 100 kat daha hızlı veri akışı sağlıyor.

Spotify’ın HiFi özelliği yine gündemde

Spotify’ın dört yılı aşkın süredir beklenen kayıpsız (lossless) müzik hizmeti, sonunda yaklaşıyor olabilir. Uzun süredir sessiz kalan ve zaman zaman üst düzey yöneticilerden gelen belirsiz açıklamalarla gündeme gelen bu özellik, şimdi Spotify uygulamasının masaüstü ve mobil sürümlerinde keşfedilen yeni kod satırlarıyla tekrar umut verdi.

Google’dan planlı eylem yeniliği: Gemini ile hayatınızı kolaylaştırın

Google I/O etkinliğinde tanıtılan birçok yeni özellik arasında öne çıkan “Planlı Eylemler”, Gemini’nin yeteneklerini bambaşka bir boyuta taşıyor. Bu özellik sayesinde kullanıcılar, Gemini’ye belirli saatlerde veya düzenli aralıklarla komut çalıştırma …